Kıbrıs: Kapalı Maraş: Hayalet şehir

Kapalı Maraş Kıbrıs’taki en ilgi çekici yerlerden biri daha.  Eğer fırsatınız varsa mutlaka görün hatta kaçırmayın. Fırsatınız varsa dememin nedeni askeri bölge olması ve askeri personel harici girişin yasak olması. Peki biz nasıl mı girdik? Ali’nin Kıbrıs’ta askerlik yapması bizim için büyük şans olmuştu ve arabadan çıkmadan içerde 5 dk gezebilmek için bile çok zor izin aldık. Bölgeye girdiğimizde gördüklerimiz izin almak için dakikalarca dil dökmemize değmişti. Dil dökerken bir an ne diyeceğimizi şaşırıp Ali’nin Eray için emekli albay demesi en saçma bahaneydi :) o yaşta emekli albay görülmemişti herhalde.

Maraş bölgesi Barış Harekatı öncesinde en ünlü yerler hatta en ünlü tatil bölgeleri arasında yer alıyormuş. Şu an ise bunlardan eser yok. TSK ve Birleşmiş Milletler gözetiminde tutuluyor.  Buradaki askerler ve yapraklar haricinde bir hareket yok.

Yollar haricinde kalan her şey 1974 sonrası çürümeye terk edilmiş. Bölgenin sonunda yer alan ordu evine ulaşım için yollar zamana ayak uydurmuş ama diğer her şey o günkü haliyle korunuyor.

Zamanındaki ünlü oteller yıkık dökük, evler deseniz yine aynı şekilde. Kiminin kapısı camı kırık kiminin demirleri çıkmış. Dükkanlar nasıl bırakıldı ise öyle kalmış, kepenklerini bile indirmeye fırsat kalmadan kaçarcasına terk edilmiş biçimde hatta hala kapıları yarı açık. Alfa Romeo, dişçi, berber ve zamanın çeşitli markalarına ait tabelaların bazılarının bir tarafı sallanıyor bazıları zamana inat hala yerinde duruyor.

O anları düşündüğümüzde tüylerimiz ürperiyor. İçler acısı. Bizim burada hiçbir bağımız yokken bu duyguları yaşıyorsak burada evi yeri olan insanlar ne yapıyorlar? Dayanılır gibi bir duygu değil. Yerle bir olsa yok olsa göz görmez gönül katlanır dersin ama buranın sergi konumunda böyle tutulması insanın acısını bir kez daha artırmaya sebep oluyordur herhalde.

Burası tam bir yasaklı bölge: giriş yasak veya girmeyi başarsan da arabayla gezebiliyorsun; fotoğraf çekmek yasak çok beğendiğin doya doya görüntülemek istediğin bu yerde çeksen de ancak kaçak bir iki görüntüden öteye gidemezsin. Yasak olanın cazip olması bir yana gerçekten çok güzel ve önceden yaşamadığımız duyguları yaşatan, unutulmayacak bir yerdi burası…

0 yorum: